Izvajanje ustne higiene

Home / Izvajanje ustne higiene

Klinična praksa kaže, da še vedno večina pacientov misli, da je ščetkanje zob dovolj za vsakdanjo higieno ustne votline. S površnim ščetkanjem očistimo le 3 od 5-ih ploskev zob, pa še to tiste, na katerih karies pri odraslih le redko nastane zaradi njihove gladkosti in “čistilne funkcije” jezika, hrane in lic. Glavnina poškodb na zobeh zaradi zastajanja plaka nastane v medzobnih prostorih, ki jih je potrebno vsakodnevno čistiti z zobno nitko ali zadnje desetletje bolj prisotnimi medzobnimi ščetkami. Strokovne izkušnje in rezultati kažejo, da se najboljša higiena medzobnih prostorov in s tem zdravje dlesni doseže s kombinacijo nitke in medzobnih ščetk odgovarjajočih velikosti. Ker imajo vsaka usta posebne anatomske posebnosti glede postavitve zob, nadomestkov…, se pri nas zavzemamo za indvidualno DEMONSTRACIJO, UČENJE in KONTTROLO izvajanja ustne higiene.

 

Postopke za vzdrževanje ustne higiene in razmik med posameznimi obiski načrtujemo in izvajamo individualno, saj so razmere in pogoji v ustih ter posledično težave zaradi njih, zelo različne.

Posebno skrb namenjamo dodatni zaščiti zob pri otrocih, ki so bolj dovzetni za nastanek kariesa, kar ugotavljamo s posebnimi analizami sline.

Da bi lahko dosegli učinkovito zaščito zob priporočamo, da obiskujete ustno higieničarko za zobozdravstveno preventivo vsaj dvakrat letno, na šest mesecev. Ob večjih in bolj trdovratnih težavah pa so potrebni bolj pogosti obiski in kontrole.

K preventivi sodi diagnosticiranje stanja obstoječe ustne higiene ter izdelava načrta zdravljenja. Ta vključuje čiščenje zobnih oblog z različnimi metodami, peskanje in beljenje zob, zaščito zob ter poduk o boljši ustni higieni. Ta zajema tudi praktični prikaz uporabe potrebnih pripomočkov in oskrbo z njimi.