Mini Implantati

Mini Implantati

Mini zobni vsadki so pravzaprav nič drugega kot klasični vsadki, ki pa so manjše debeline (2.0-3.0 mm). Zaradi zmanjšanega premera so sicer nekoliko manj nosilni, vendar pa imajo veliko praktično in uporabno vrednost.

Izguba zob vodi posledično tudi v izgubo kosti , kjer je bil zob sidran. Zato je velikokrat problem kako in kam postaviti zobne vsadke, saj je kostni volumen nezadosten. Danes sicer obstaja veliko  možnosti, kako povečati kostni volumen s presaditvijo naravne kosti oz. z dodajanjem umetne kosti, vendar pa ti postopki zahtevajo dodatne operativne posege in pa čakanje, da se nova kost vraste, kar ponavadi traja šest ali celo več mesecev. Za marsikoga so ti dodatni posegi stvar, katere niso pripravljeni sprejeti in v takšnih primerih so lahko mini implantati rešitev. Poudariti pa je potrebno, da takšni vsadki ne morejo nadomeščati zob, ki so zelo obremenjeni.

Zelo hitro in učinkovito rešitev pa predstavljajo mini implantati za sidranje totalne zobne proteze. Mini vsadke se da kombinirati oz. vgraditi v obstoječo ali novo totalno protezo; poseg je minimalen, brez šivov in je izvedljiv v enem obisku v cca dveh urah od implantacije do fiksacije. Poleg vsega pa je še ena velika prednost – mini zobni vsadki so precej cenejši od klasičnih vsadkov, prav cena pa je velikokrat poglavitni problem pri sami izvedbi – izdelavi.